Fotograferen op IJsland.
Het lijkt makkelijk. Fotograferen op IJsland. De plaatjes worden je als het ware voorgeschoteld, en het enige wat je hoeft te doen is je camera richten en afdrukken. Eenmaal thuis aangekomen laat je trots je foto’s zien aan vrienden en bekenden. En ondanks dat je zelf supertrots bent op je foto’s merk je dat je vrienden al na een paar foto’s minder interesse beginnen te tonen. Het begint je zelfs te irriteren. Het is toch schitterend.
Jij hebt je herinneringen aan je foto’s, je voelt nog dat de wind aan je haren rukt, de nevel je op een frisse douche trakteert en je ruikt nog steeds de lucht die uit de hete bronnen mee omhoog borrelt. Helaas staan herinneringen niet op de foto, die zitten in je hoofd en je haalt ze omhoog bij het kijken naar die foto’s. Je toeschouwers hebben die herinneringen niet. Die moeten het doen met de twee dimensionale plaatjes die je ze voorschotelt.
Maar hoe dan?
IJsland is al heel vaak gefotografeerd. Iedereen kent die standaardplaatjes wel. Het is de kunst om het anders te doen. Die foto die iedereen al heeft gemaakt? Maak die ook. Een vaak gekozen standpunt is vaak met reden een vaak gekozen standpunt. Als je deze foto hebt, ga dan verder kijken, want wat hebben die andere fotografen dan gemist. Die zijn tevreden met dit bekende plekje terug in hun auto gestapt en naar het volgende highlight geracet om het volgende geijkte plaatje te schieten.
Jij doet het anders.
De meeste foto’s van IJsland die ik voorbij zie komen (met uitzondering van de Drone foto’s) zijn gemaakt vanaf ongeveer één meter en zeventig centimeter. Vanaf ooghoogte dus. Ben niet bang voor natte knieën, en/of ellebogen om een foto te maken vanaf een laag standpunt.
Regel van derden
Jij denkt wel aan de regel van derden, de meest gebruikt compositie regel! Je deelt hiervoor je beeld in negen gelijke vlakken in, zoals in het spelletje boter, kaas en eieren. Je hoofdonderwerp haal je uit het midden en plaatst het op één van de snijlijnen of snijpunten. Natuurlijk houd je hierbij het overige deel van de foto goed in de gaten. Zoek naar een element dat evenwicht brengt in je foto, of wellicht een “denkbeeldige” lijn die je oog naar het hoofdonderwerp lijdt. Bij een waterval zou je hiervoor de rivier kunnen gebruiken. Zet de rivier in de voorgrond, en de waterval op een snijlijn.
Statief
Je gebruikt zo vaak mogelijk een statief. Ja, het zijn ondingen en ze belemmeren je enorm in je bewegingsvrijheid. Bovendien is zelfs een licht statief al snel meer dan een kilogram, en dat moet allemaal mee. Maar je zult zien dat de hoeveelheid “blijvers” genomen vanaf een statief vele malen hoger ligt. In plaats van honderd foto’s maak je er dan misschien tien, maar die zijn wel goed scherp, en over de compositie is nagedacht.
Filters
Filters die eigenlijk niet mogen ontbreken in je tas zijn het polarisatie filter en het ND64 filter en eventueel een verlopend gradatiefilter. Met het polarisatiefilter kun je diepere kleuren in je foto’s krijgen en hinderlijke schitteringen filteren uit een landschap.
Met het ND64 filter kun je de sluitertijd van je camera met zes stops verminderen. Ideaal als je bijvoorbeeld het water van een waterval wilt weergeven als een soort waas. Overdag is er bijna altijd teveel licht om de bijbehorende sluitertijden in te kunnen stellen. Met het ND64 lukt dat vaak wel. (Er zijn ook zwaardere filters, zoals het ND1000 voor als de ND64 niet voldoende is.
Kwaliteit boven kwantiteit
Ik hoor vaak van terugkerende fotografen uit IJsland dat ze tijdens hun verblijf vier tot vijfduizend foto’s hebben gemaakt. Die moeten dan allemaal worden opgeslagen, gecategoriseerd, en bewerkt worden. Leuk om te doen, maar niet als je dat moet doen met steeds honderd bijna dezelfde foto’s. Doe voorzichtig met die ontspanknop. Een opname waarover je voor het afdrukken goed hebt nagedacht, is waardevoller dan honderd foto’s waarbij je wat hebt staan te prutsen.
Meer fotografie tips
Meer tips? Denk eens aan mijn boekje “Fotograferen op IJsland”. Verkrijgbaar als paperback in A5 formaat zodat je het overal mee naar toe kunt nemen, of als iBook voor op de iPad in de iBook store.
Of ga mee op één van mijn fotografie reizen.
Wil je foto’s delen met andere IJslandgangers, of gewoon inspiratie opdoen? Bezoek dan mijn Facebook pagina.
Geschreven door Gerry van Roosmalen