Golden Circle

Road in Golden Circle region of Iceland IS Europe

Golden Circle route in IJsland

De Golden Circle Route is een schitterende route langs verschillende highlights in IJsland. Dit is de perfecte dagtrip, waardoor je deze route ook kunt volgen als je slechts een paar dagen op het eiland verblijft. Als je langer de tijd hebt kun je ook twee dagen voor de route uittrekken zodat je op het gemak van al het moois kunt genieten dat je tijdens de route tegenkomt.

Met de auto of een georganiseerde tour

De Golden Circle route heeft officieel drie stops: Geysir, Gullfoss en Thingvellir (Þingvellir). Je kunt echter ook nog een aantal andere bijzondere tussenstops aan de route toevoegen als je deze zelfstandig rijdt met de auto. In Reykjavik kun je bij verschillende autoverhuurbedrijven een huurauto huren voor één of meerdere dagen. Met name in de zomermaanden is het rijden in IJsland goed te doen omdat het weer goed is. Ook zijn er over het algemeen weinig andere automobilisten op de weg. Als je het niet ziet zitten om zelf te rijden of wanneer je IJsland in de winter bezoekt en liever niet zelf de weg op gaat kun je ook een georganiseerde tour boeken. Je vertrekt met een bus vanuit de busterminal in Reykjavik langs de drie hoogtepunten van de route. Ook gaat er een Engelstalige gids mee die je alles kan vertellen over de bezienswaardigheden.

geysir Golden Circle

De eerste stop: Geysir-geiser

Vanaf de IJslandse hoofdstad rijd je in ongeveer 1,5 uur naar de eerste stop van de Golden Circle: het indrukwekkende geisergebied rondom de Geysir. Hier ervaar je de pure kracht van de geisers. Het 1000 jaar oude gebied bevat verschillende actieve geisers die wel lijken te leven door het onafgebroken gepruttel. De Stokkur is de enige echt actieve geiser in IJsland die kokend water tot wel 30 meter hoog de lucht inspuit. Dit gebeurt iedere paar minuten dus je bent er zeker van dat je dit natuurfenomeen gaat ervaren. Enorm indrukwekkend en bijzonder om te zien en op de foto vast te leggen. Ook is er een interessant bezoekerscentrum waar je meer te weten komt over de IJslandse geisers.

Gullfoss ijsland

De tweede stop: Gullfoss-waterval

Vanaf het geisergebied is het slechts 10 minuten rijden naar de imposante waterval die de tweede stop vormt. Gullfoss is de bekendste en volgens velen de meest indrukwekkende waterval van heel IJsland. Het water stort zich vanaf grote hoogte naar beneden en de waterval is maar liefst 20 meter breed en 70 meter diep. De gehele kloof die de waterval volgt is 2,5 kilometer lang en hierdoor ontstaan verschillende watervallen waar het water trapsgewijs naar beneden stort. Vanwege de rondzwevende nevel wordt deze waterval ook wel de gouden waterval genoemd, omdat hierdoor schitterende regenbogen kunnen ontstaan. Langs de waterval zijn verschillende paden aangelegd en je kunt helemaal tot aan de rand van de watermassa komen. Het is zeer bijzonder om het water van dichtbij met enorme snelheid en kracht naar beneden te zien storten. Doe wel een regenjas aan want je kunt aardig nat worden door de nevel en druppels en ook het weer kan onstuimig zijn.

Thingvellir Golden Circle

De derde stop: Nationaal Park Þingvellir

Je gaat weer voor een uurtje onderweg om een bezoek te brengen aan de laatste stop. Het Nationaal Park Thingvellir is een schitterend natuurgebied om doorheen te wandelen en een historisch belangrijke plaats. Dit is de plek waar het oudste parlement ter wereld staat: de volksvertegenwoordiging van de Vikingen. Daarnaast is de UNESCO Werelderfgoedlocatie een plek waar de Noord-Amerikaanse en Euraziatische Plaat samenkomen. Deze tektonische platen drijven langzaam uit elkaar waardoor er een verzakking is ontstaan van 6 kilometer breed en 40 kilometer lang. Ieder jaar wordt deze verzakking met een centimeter groter. Je kunt uitstekend wandelen door het prachtige natuurgebied. Ga ook zeker naar de Silfrakloof om te gaan duiken of snorkelen bij goed weer. Als je een bezoek brengt aan het natuurgebied valt het ook zeker aan te raden om een kijkje te nemen bij de waterval Öxarárfoss en het pittoreske kerkje Pingvallakirkja te bezoeken.

blue lagoon

Route uitbreiden met de Blue Lagoon

Als je de vrijheid hebt van een eigen vervoersmiddel kun je de route met verschillende stops uitbreiden. Als je even helemaal tot rust wilt komen na een actieve dag, of een ontspannen tweede dag aan de dagtrip vast wilt plakken, is het zeker aan te raden om de Blue Lagoon te bezoeken. Deze natuurlijke warmwaterbronnen bevatten schitterend wit tot lichtblauw water. Laat je spieren ontspannen en geniet van het prachtige uitzicht. Het is extra bijzonder om een dagje naar de Blue Lagoon te gaan als het buiten fris is. Het water voelt dan extra warm en weldadig aan. Ook kun je je hier in de watten laten leggen met een fijn gezichtsmaskertje.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Gerelateerde berichten

IJsland winter met Voigt Travel
© IJsland Travel