IJsland documentaire

IJsland documentaire

IJsland documentaire door Johan Spies

In de zomer van 2019 ben ik met een 4×4 en daktent 31 dagen door IJsland getrokken, helemaal alleen. Naast het avontuur opzoeken ook met de bedoeling om een film te maken en de beelden met anderen te kunnen delen. In mijn vrije tijd ben ik graag bezig met fotografie en film, en na een korte groepsreis op IJsland tien jaar geleden was het plan ontstaan om zelf voor langere tijd terug te gaan. Om goede foto’s of film te maken heb je namelijk meer tijd nodig, en de flexibiliteit om op de meest late of vroege tijdstippen op een specifieke locatie te staan.

Voorbereiding 

Een jaar voorbereiding ging aan deze reis vooraf, waarin ik de locaties en routes uitzocht. Met name het binnenland vergt daarbij extra aandacht, met slechte wegcondities, rivierdoorgangen, afwezigheid van tankstations, waar mag je overnachten, wat te doen als een vulkaan uitbarst enzovoorts. Daarvoor waren naast het internet ook diverse weggidsen en atlassen onmisbaar. Het werd een reis met talloze uitdagingen en veel genieten van de diversiteit aan landschappen. IJsland is zoveel kleurrijker dan je in eerste instantie verwacht.

IJsland documentaire – 8 episodes 

Na de reis ben ik ongeveer 9 maanden bezig geweest met het maken van een reisdocumentaire over IJsland. Deze film is onderverdeeld in 8 episodes van elk ongeveer een kwartier. We gaan vanaf het zuiden naar het oosten, noorden en westen. Tussendoor maken we steeds een uitstap naar het ruige binnenland, in een combinatie van beelden uit de lucht, vanaf statief, onderwater en uit de auto. Beeld en muziek vertellen in de film het verhaal. Van hoe het landschap of het weer op dat moment was, of wat het met mij deed. Je zult, net als tijdens de reis zelf, momenten van rust ervaren maar soms ook wakker geschud worden bij imposante of spannende momenten.

Première Vlissingen

De film gaat in première op 7 oktober 2020 in CineCity (Vlissingen). Deze voorstelling is al volgeboekt.

Op 4 november 2020 volgt een tweede filmavond in CineCity waarbij je aanwezig kunt zijn. Voor aanmelden en meer informatie: zie www.johanspies.nl

Online bekijken

De film kun je ook online kijken per episode. Op www.johanspies.nl/ijslandfilm.html staan de episodes op een rij met hun achtergrondverhaal. En op mijn Youtube kanaal kun je de volledige film met een playlist afspelen.

Veel kijkplezier, en wie weet tot 4 november! “Johan Spies”

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Gerelateerde berichten

IJsland winter met Voigt Travel
© IJsland Travel