Svartifoss

Famous Svartifoss waterfall

Svartifoss

Deze 20 meter hoge waterval kenmerkt zich door de prachtige en kenmerkende zwarte basalt formaties. Hier komt ook de naam “Zwarte waterval” vandaan. De kolommen hebben architecten geïnspireerd bij het ontwerpen van kerken zoals de Hallgrímskirkja en het nationale theater Harpa in Reykjavik.  

Harpa_svartifoss

Waar vind je Svartifoss

De waterval ligt in Skaftafell in het Vatnajökul Nationaal park en is makkelijk te bereiken via de ring 1. Vanaf Reykjavik is het ongeveer 325 kilometer rijden. Weg 998 brengt je na 2 km naar het bezoekerscentrum waar voldoende parkeergelegenheid is. Vanaf Höfn is het plus minus 135 km en vanaf Jökulsárlón 55 km. Er is ook een busverbinding tussen Reykjavik en Höfn met een stop bij Skaftafell. Als je met de bus gaat let er dan wel op dat de bus maar een keer per dag stopt bij Skaftafell.

Skaftafell bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum is het hele jaar geopend en hier kun je informatie vinden over het park, de camping en de hiking routes in het park. De hike naar Svartifoss is goed aangegeven en start naast het centrum. 

Svartifoss waterval IJsland

De hike naar Svartifoss

De eerste meters lopen via de camping maar als snel draait het pad naar rechts en ga je meteen een stuk omhoog. Het eerste deel van het pad is erg goed onderhouden en niet moeilijk. Tijdens de wandeling passeer je het platform van waar je uitkijkt op de Hundafoss.

Een stukje verder kom je bij het uitzichtpunt op de Svartifoss vanwaar je de waterval van boven ziet. Vanaf daar daal je door het ravijn af naar de brug over het riviertje en kun je nog een stukje dichterbij komen aan de rechterkant van de waterval. Blijf echter wel op de paden en achter de hekken, er wil nog wel eens een stuk van de basalt kolommen afbreken en naar beneden vallen. Ook voor de natuur is het natuurlijk beter om op de paden te blijven.

De omgeving

De wandeling naar Svartifoss geeft je een uitstekend beeld van het Nationale park. Naast de waterval is het een vrij groene omgeving voor IJslandse begrippen. Je hebt tijdens de wandeling uitzichten over zandvlaktes en gletsjers en het is een van de mooiste wandelingen die je in IJsland kunt maken. Het enige nadeel bij Svartifoss is dat het soms gewoon te druk wordt, al zijn de bezoekers vaak ook snel weer vertrokken.

Hiking Svartifoss

de routes in de omgeving (close-up) en een kaart van Skaftafell.

 

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Gerelateerde berichten

IJsland winter met Voigt Travel
© IJsland Travel