Dynjandi

dynjandi

Dynjandi-waterval in IJsland

Tijdens een vakantie naar IJsland zijn er talrijke watervallen die je kunt bezoeken. Deze komen in allerlei vormen en maten en de ene is nog indrukwekkender dan de ander. Een waterval, eigenlijk meerdere watervallen, waar maar zelden aandacht aan besteedt wordt maar die zeker een bezoek waard is, is de Dynjandi-waterval in het westelijke fjordengebied van het eiland.

Dynjandi in de Westfjorden

De Dynjandi, ook wel Fjallfoss genoemd, is een imposante serie van watervallen die trapsgewijs naar beneden storten in de Dynjandisá rivier vanaf de Dynjandisheiði hoogvlakte. De waterval bestaat uit meerdere delen. Aan de bovenkant is de watermassa zeer breed en valt het over een rand van 30 meter uit, terwijl deze op het laagste punt zelfs 60 meter breed is. De Dynjandi-waterval is in totaal meer dan 100 meter lang. Het water lijkt van de berg af te rollen wat zorgt voor een zeer bijzonder schouwspel. Verder stroomafwaarts kom je nog zes andere watervallen tegen: Hæstahjallafoss, de Strompgljúfrafoss, de Göngumannafoss, de Hrísvaðsfoss, de Hundafoss en ten slotte de Bæjarfoss.

Dynjandi-trail: wandelpad naar de Dynjandi-waterval

Het wandelpad Dynjandi-trail loopt vanaf de parkeerplaats naar de watervallen. De trail is 1,4 kilometer lang en is geschikt voor alle wandelniveau’s. Niet alleen is het een mooie wandeling naar de waterval, maar onderweg kun je ook goed vogels kijken. Van maart tot september is het pad het best begaanbaar. In de zomer is het hier lang licht, in juni en juli zelfs 24 uur. Je wandelt in ongeveer 10 minuten naar de top. De wandeling is zeker de moeite waard, want onderweg kom je ook langs de zes kleinere watervallen. Het pad is aangelegd door vrijwilligers in 1996.

Ontdek de Westfjorden

De Westfjorden zijn een bijzondere regio in IJsland. Het landschap is hier bijzonder ruig maar op hetzelfde moment ook verfijnd. Hier bevind je je echt midden in de natuur. Zo spot je zeehonden in de fjorden en soms zelfs walvissen. IJsland trekt ieder jaar veel toeristen, maar in dit gebied blijft het vaak rustig. Juist hierdoor heeft het westelijke fjordengebied zoveel te bieden. Qua natuur en cultuur is het hier nog helemaal authentiek. Bezoek ook zeker een van de afgelegen dorpjes en neem de spectaculaire uitzichten in je op. Hier voelt het echt alsof je aan het eind van de wereld bent aangekomen.

Hoe kom je bij de Dynjandi-waterval?

Door de afgelegen ligging van de watervallen wordt dit gedeelte van het eiland vaak overgeslagen. Als je in Reykjavik verblijft moet je wel de nodige reistijd in calculeren. Hier staat wel tegenover dat het in de zomer erg lang licht blijft, waardoor je altijd genoeg tijd hebt om de watervallen te bewonderen. Ook kun je ervoor kiezen om in het westelijke fjordengebied te verblijven. Je verkort de rijafstand vanaf Reykjavik een stuk door de veerboot te pakken. De afstand van Reykjavik naar de Dynjandi-waterval is 363 kilometer. Hier doe je zo’n vier uur en drie kwartier over.

westfjorden

Avontuurlijke reis

In dit deel van het eiland zijn de meeste wegen onverhard. Hierdoor neemt de reistijd aanzienlijk toe, maar het zorgt er ook voor dat je een avontuurlijke roadtrip maakt waarbij veel te zien is. De faciliteiten eenmaal ter plekke zijn zeer goed, met goed onderhouden wandelpaden, nette toiletten en voldoende parkeerplaatsen. Hier is zelfs voldoende ruimte om een touringcar te parkeren. Als je vanuit het zuiden naar de Dynjandi-waterval rijdt moet je route 60 volgen. Dit is een onverharde weg die van
Barðaströnd in het zuidelijker gelegen deel van de regio naar de Dynjandi leidt. Vanaf de parkeerplaats zie je de watervallen al liggen.

wegen Westfjorden

Overnachten vlakbij de Dynjandi-waterval

Aangezien deze regio nog redelijk onontdekt en ruig is, zijn er wat minder overnachtingsmogelijkheden dan op de rest van het eiland. Het dichtstbijzijnde hotel ligt op ongeveer een halfuurtje rijden en op zo’n 40 minuten afstand ligt ook een camping en nog wat andere hotels. Het valt zeker aan te raden om enkele nachten in het westelijke fjordengebied te verblijven zodat je de hoogtepunten van dit stuk van het eiland op je gemakje kunt ontdekken.

Afsluiter in het natuurlijke zwembad Reykjafjardarlaug

Na een bezoek aan de watervallen kun je nog een klein uurtje doorrijden om helemaal bij te komen van de reis in het natuurlijke zwembad van Reykjafjardarlaug. Het zwembad heeft een prachtige ligging in de ruige natuur, verstopt tussen de fjorden. Door de nabijgelegen warmwaterbronnen heeft het water altijd een aangename temperatuur van 38 tot 40 graden. Gun je spieren wat rust en kijk uit over de met sneeuw bedekte bergtoppen in de verte. Het valt sowieso aan te raden om nog wat langer in deze regio te blijven hangen want er valt ontzettend veel te beleven.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Gerelateerde berichten

IJsland met Voigt Travel
© IJsland Travel