Gletsjerhiken

IJsgrot IJsland

Gletsjerhiken in IJsland

Een gletsjer is een dikke laag ijs, dat ooit een laag sneeuw was. Als sneeuw maar dik genoeg is en lang genoeg blijft liggen verandert deze uiteindelijk in een gletsjer. Met het blote ook is het niet waarneembaar, maar deze ijslaag is continue in beweging. Hierdoor valt het aan te raden om altijd met een gids een gletsjerhike te maken, want deze kan op veranderingen in het landschap anticiperen waar je dat zelf niet kunt. Ook weet de gids je naar de mooiste plekken te brengen en word je het benodigde materiaal geleend. Dit zijn 3 fantastische plekken voor een gletsjerhike in IJsland.

Jokülsarlon gletsjermeer gletsjerhiken

Het Jokülsarlon gletsjermeer in IJsland is een prachtige en fotogenieke plek. Het meer heeft een maximale diepte van maar liefst 250 meter en het is het grootste gletsjermeer van het eiland. De gletsjer waar het meer aan ligt is de Vatnajökull-gletsjer. Door de bijzondere en ijzige natuur is het meer sinds de jaren ’30 alleen maar gegroeid. Gewapend met spikes onder de schoenen (crampons) en een ijsbijl ga je op pad.

gletsjerhiken

De ijsschotsen zijn intens blauw en zijn soms voorzien van een laagje vulkaansteen of zwart zand wat een bijzonder contrast veroorzaakt. Wandel zeker naar het Jokülsarlon strand. Door het grote verschil in eb en vloed drijven er soms grote ijsschotsen richting de zee en met een beetje geluk spot je hier zeehondjes. Het kan erg koud zijn, zeker in de winter, terwijl je het in de zomer warm kunt krijgen door de beweging. Het is het handigst om laagjes te dragen zodat je jezelf wat warmer of juist wat luchtiger kunt kleden afhankelijk van de weersomstandigheden.

Gletsjerhiken op de Sólheimajökull-gletsjer

De Sólheimajökull-gletsjer is een uitloper van de Mýrdalsjökull-gletsjer en ligt in het zuiden van IJsland. Wat de Sólheimajökull zo leuk maakt is dat deze zeer laagdrempelig is, waardoor je hier op eigen gelegenheid kunt gaan wandelen zonder dat je perse een gids nodig hebt. Je loopt langs een riviertje naar de voet van de Sólheimajökull-gletsjer, welke onderaan een actief vulkanisch gebied ligt. Je kunt nog een stukje verder naar boven lopen om te genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Zonder gids en de juiste materialen kun je het steilere deel van de Sólheimajökull-gletsjer niet opkomen, maar gelukkig zijn er vele touroperators die je verder kunnen helpen.

Solheimajokull Glacier in Iceland

De gids geeft je onderweg een uitgebreide uitleg over de gletsjers op het eiland, in het bijzonder over de Solheimajokull-gletsjer. Niet alleen kun je een tour boeken waarbij je gaat gletsjerhiken, maarook zijn er tours waarbij je de ijswand echt gaat beklimmen. In de winter ontstaan er adembenemende ijsgrotten die je kunt bezoeken. Hierbij waan je je echt op een andere planeet. De blauwe en zwarte ijsvormen zien er surrealistisch uit en zijn schitterend van vorm en kleur.

Ontdek de Vatnajökull-gletsjer

De Vatnajökull-gletsjer bevindt zich aan het Jokülsarlon gletsjermeer. De indrukwekkende Vatnajökull-gletsjer is uitgestrekt waardoor je je helemaal in sync met de natuur voelt als je over de grote ijsmassa loopt. Zo ver je kunt kijken zie je ijs en sneeuw. Hier maak je prachtige hikes onder leiding van een gids en ook bij de Vatnajökull ontstaan iedere winter talloze ijsgrotten in het ijs. Deze unieke grotten zijn zeer de moeite waard en geven je een onvergetelijke herinnering.

Aerial view of Vatnajokull Glacier, Iceland

Geschikt voor beginners en gevorderden

Het is nooit echt warm op het eiland, met een gemiddelde temperatuur in de zomer van 13 graden. Hierdoor zijn sommige ijsgrotten het hele jaar door te bezoeken. Wel kan het erg koud worden in de winter, wanneer het geregeld ook overdag vriest. De dagen zijn in de winter ook erg kort en het kan hard waaien. Dit maakt het moeilijker om een gletsjerhike te maken. Hierdoor valt het aan te raden om altijd met een ervaren gids op pad te gaan. 

Er zijn verschillende tochten voor wandelaars van ieder niveau, van intensieve wandeltochten van een dag tot een hike van 1 tot 2 uur over voornamelijk vlak terrein. Hierdoor kunnen zowel beginnende hikers als ervaren wandelaars een mooie wandeltocht maken en zich vergapen aan de unieke natuurpracht van het eiland.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Gerelateerde berichten

IJsland winter met Voigt Travel
© IJsland Travel