Grjótagjá

Grjótagjá

Grjótagjá – Huis van Outlaw Jón Markússon

Volgens de legende gebruikte IJslands crimineel Jón Markússon rond 1800 de lavagrot Grjótagjá als schuilplaats en baadde hij in het warme water. Normale mensen bleven weg vanwege de duisternis en bijgeloof dat er trollen in de grotten woonden. Hierdoor waren de grotten perfecte schuilplaatsen voor bandieten. Na de dood van Jón nam het bijgeloof af en begon de lokale bevolking van Mývatn het warme water in de grot te gebruiken als hot spring. 

Na de uitbarstingen van de Krafla van 1974 tot 1984 werd het water echter kokend heet en was het niet meer geschikt om in te baden.

Hoewel het water sinds 1984 wel is afgekoeld blijft baden verboden, het gebied is zeer onvoorspelbaar en de temperatuur van het water kan door vulkanische activiteit erg snel stijgen. 

Grjótagjá

Locatie Grjótagjá

Naast de 860, vlak aan de Ring 1 bij Mývatn vind je Grjótagjá. Het ligt aan de rechterkant van het meer bij Mývatn en is makkelijk te bereiken. Om in de grot te komen moet je wel enigszins klauteren en vaak even geduld hebben in verband met het aantal mensen en de beperkte ruimte. 

Om mooie foto’s te maken is het handig een statief of pittenzak mee te nemen zodat je een langere sluitertijd kan gebruiken.

grjotagja

Game of Thrones

Hoewel er in Game of Thrones een waterval werd toegevoegd met special effects is de grot gebruikt voor de scene waar Jon John Snow en Ygritte samen komen en Jon bewijst dat hij de Night’s Watch echt heeft verlaten. Jon Snow is dus de tweede (bekende) Jon die zijn toevlucht zoekt tot Grjótagjá.

Baden in de Hot Spring

Zeer gevaarlijk omdat de temperatuur van het water zeer snel kan stijgen. Daarom is het verboden door de autoriteiten. 

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Gerelateerde berichten

IJsland met Voigt Travel
© IJsland Travel