Jökulsárlón

Jökulsárlón

Één van de mooiste plekken in IJsland

Jökulsárlón is een van die plaatsen waar je enkele dagen na elkaar zou kunnen verblijven. Je kunt er genieten van het gletsjermeer en Diamond Beach. De zonsopgang en -ondergang zijn er adembenemend.

In dit artikel ontdek je hoe je volop kunt genieten van je bezoek. Je krijgt ook enkele tips voor het maken van succesvolle foto’s.

Het grootste gletsjermeer van het land

Jökulsárlón is het grootste gletsjermeer van het land. Het meer vormt zich door het smelten en terugtrekken van de gletsjer. Er zijn verschillende gletsjermeren, maar Jökulsárlón is zeker het mooiste en meest bekende en bezochte van het land.

Diamond Beach bevindt zich in het verlengde van het meer. Dit komt, omdat de ijsblokken die zich losmaken van de gletsjer langzaam de lagune oversteken voordat ze de zee in stromen. Door de branding worden sommige van de ijsblokken weer op het strand geworpen wat voor prachtige vormen en weerkaatsingen zorgt. Hier komt de naam Diamond Beach vandaan.

Jökulsárlón en zijn gletsjer

De gletsjer die met het meer wordt geassocieerd is de Vatnajökull-gletsjer. Vooral de ijsblokken die van de gletsjer afbreken en het meer in stromen, komen uit een deel van de gletsjer die Breiðamerkurjökull heet.

Vatnajökull is de grootste gletsjer van het land en een van de grootste van Europa. Hij beslaat 8300 vierkante kilometer, wat min of meer de grootte van Corsica is. De dikte kan op sommige plaatsen wel 1000 meter bereiken.

Het is mogelijk op de gletsjer te hiken en met geluk een ijsgrot te bezoeken. Doe dit echter nooit zonder ervaren gids, op eigen houtje de gletsjer opgaan is levensgevaarlijk! Bijkomend voordeel van een gids is dat je ontzettend veel leert over het ontstaan van de gletsjer en je de mooiste delen te zien krijgt,

De lagune

De lagune is voor velen de meest indrukwekkende plek. Blokken ijs breken af van de gletsjer en drijven door de lagune. Deze kleine ijsbergen zijn van verschillende kleuren: van wit tot diep blauw. Heel soms is een brok ijs geel wat wijst op de aanwezigheid van vulkanisch sulfide. Er zijn af en toe ook sporen van zwarte as te zien.

Jökulsárlón

Bij zonsopgang en -ondergang is de plek magisch. Het is waarschijnlijk een van de mooiste plekken van IJsland. De ijsblokken in verschillende tinten, de reflecties op de lagune, de gletsjer op de achtergrond: ze vormen een grandioos en onwerkelijk landschap!

Het is mogelijk om aan de oost- of westkant langs het gletsjermeer te lopen, waarbij je de prachtige uitzichten vanaf verschillende punten kunt bewonderen.

Een rondje om het meer lopen is niet mogelijk, dit komt doordat de gletsjer een onbeklimbare muur vorm aan de noordzijden van het meer.

Een boottocht over het meer is alleen in de zomer mogelijk, en reserveren vooraf is geen overbodige luxe. Tijdens de boottocht bewonder je de ijsschotsen van dichtbij en zie je de zeehonden hierop luieren.

Op deze manier ervaar je Jökulsárlón op hele andere manier.

Waar kun je slapen in de buurt?

Om volop te kunnen genieten, is het ideaal om er, in ieder geval een nacht, in de buurt door te brengen. Zo kun je de zonsopgang en -ondergang bewonderen op Diamond Beach of bij de lagune. Als het weer het toelaat…

Höfn – hotels

Je vindt een hotel in de buurt op route 1, binnen een straal van ongeveer 40/70 kilometer. Er zijn weinig hotels in de directe omgeving. Als je budget beperkt is, moet je zeker een hotel aan de Höfn-zijde boeken. Het is iets minder dan een uur rijden naar Höfn.

Diamond Beach

Aan de andere kant van de lagune, drijven de kleine ijsbergen weg en gooien ze zich uiteindelijk in de zee. Op deze plaats, enkele tientallen meters voor het strand, is het landschap een beetje verstoord door de brug die het mogelijk maakt dat je de lagune oversteekt. Toch is het strand met de bijnaam Diamond Beach een must. Bij zonsopgang en zonsondergang schijnen de ijsblokken, die op het oppervlak van de zee drijven of die zijn aangespoeld op het strand van zwart zand, als duizend lichtjes. Een echte attractie voor liefhebbers van fotografie!

Diamond Beach

Diamond Beach bestaat uit zwart zand, van vulkanische oorsprong

Het contrast tussen de glanzende, soms doorschijnende blokken ijs en het zwarte zand is indrukwekkend!

De winter, beste seizoen voor de fotografie!

Ook al kan het koud zijn, de winter is zeker het beste seizoen om te fotograferen op het eiland. De zon komt laat op en gaat vroeg onder. Het is dus gemakkelijk om van de zonsopgangen en -ondergangen te genieten zonder om 3 uur ’s nachts op te staan! Bovendien komt de zon vanaf november niet meer zo hoog op. Het licht is dus zacht gedurende de hele (korte) dag. Het strand ligt op 200 of 300 meter van de parkeerplaats van de lagune. Na een korte wandeling geniet je volop van de diamanten op dit prachtige strand.

Het Noorderlicht

Als je in de winter reist, is het een van de mooiste plekken om te genieten van het spektakel van het noorderlicht. De combinatie van het ijs en het noorderlicht is buitenaards.

Het Noorderlicht is te zien tussen oktober-november en maart. Soms is het mogelijk om het al in september te observeren! Om het noorderlicht te zien, heb je een heldere hemel nodig. En dat is in IJsland niet gegarandeerd. Het is dus nodig om op het weer te letten en te profiteren van de geringste nachtelijke opklaring om te proberen het noorderlicht te zien. Als je geluk hebt, geniet je van een echt spektakel. Vooral de weerspiegelingen in het water van de lagune zijn een onvergetelijke herinnering.

Hoe kom je bij Jökulsárlón

Het is gelegen langs Route 1. Deze weg loopt rond het eiland en volgt min of meer de kustlijn. Vanuit de IJslandse hoofdstad Reykjavik is het ongeveer vier en een half uur rijden. Vanaf het vliegveld van Keflavik duurt het ongeveer vijf uur. Er zijn veel stops mogelijk onderweg. Het zou jammer zijn om niet een dag of twee onderweg te zijn om te genieten van de vele bezienswaardigheden zoals Seljalandsfoss, Skógafoss of Vik en zijn omgeving.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Gerelateerde berichten

© IJsland Travel