Rondreis IJsland

rondreis ijsland

Rondreis IJsland – Wat moet je weten

Als je een rondreis IJsland wilt maken zijn er enkele belangrijke zaken om te overwegen. Vooral als je een individuele reis wilt maken, d.w.z. als je de route, je overnachtingen en ook de bezienswaardigheden volgens je wensen wilt plannen. Ook het budget is een belangrijke factor, het is een duur land om naartoe te reizen. We laten je de beste tijd zien om rond te reizen en geven je tips voor een verblijf van verschillende dagen.

Algemene informatie en tips voor jouw rondreis in IJsland

Voordat je je rondreis IJsland in detail plant, willen we je een algemeen overzicht geven van het land en met deze informatie de planning in verschillende aspecten verdelen.

Het is er relatief koud, vrij duur en heeft een indrukwekkende natuur te bieden. Als je de kou niet erg vindt, als je budget het toelaat en als je van de natuur houdt, ben je op de juiste plaats. We gaan in detail in op alle punten.

wegen ijsland

Geplande of individuele reis?

De grote vraag: boek je een pakketreis, regel je zelf je avontuur of is er een compromisoplossing?

Een volledig geplande vakantie

Dat is iets wat je zelf moet beslissen, maar natuurlijk willen we je helpen om je beslissing makkelijker te nemen. De voordelen van een pakketreis zijn relatief duidelijk: al het werk wordt gedaan door de touroperator. Logistiek, planning en ondersteuning komen uit een hand en je hoeft je meestal weinig of niets aan te trekken. Dus als je een fulltime baan hebt en gewoon op reis wilt gaan, kun je dat het beste op die manier doen.

De nadelen zijn een relatief strak schema. Het is niet mogelijk om een nacht langer op een plaats te blijven, noch is het mogelijk om de dagtocht te verlengen of te verkorten. Voor een eerste indruk zijn deze reizen dus ook geschikt en kun je, misschien later met nog meer zin terugkomen om verder te verkennen.

Zelf je reis plannen

Het tegenovergestelde is de individuele vakantie: Van de vlucht de huurauto tot de hotels moet je alles zelf uitzoeken, boeken en plannen. De route, de duur van het verblijf en nog veel meer kan volledig zelf worden bepaald. Als je weer naar hier komt, heb je misschien al uitgebreid met het land te maken gehad en/of ben je gewoon een ervaren reiziger. Dan heb je een goede kans dat het lukt.

Reizen met een huurauto

Hier krijg je een pakket aan vluchten, huurauto’s en hotels, die je vrij kunt samenstellen. Je bent dus iets vrijer in de keuze van de onderdelen: Je kunt bijvoorbeeld zo lang als je wilt overdag bij een waterval doorbrengen en je kunt ook de route van en naar je verblijfplaats kiezen. Een groot voordeel van deze reizen kan de prijs zijn: touroperators krijgen meestal veel betere voorwaarden van hotels en autoverhuurbedrijven. Die kunnen ze doorgeven aan hun klanten.

Het beste seizoen voor een reis

De beste tijd om jouw rondreis IJsland te maken is volgens velen de winter. Je geniet van het Noorderlicht en je kunt de ijsgrotten bezoeken. In de zomer kun je genieten van middernachtzon en de prachtige kleuren in het hoogland.

En hoe zit het met het laagseizoen voor een rondreis IJsland

Er zijn ook tijden buiten de twee hoofdseizoenen, de zomer en de winter. De maanden april-mei en september-oktober zijn er het laagseizoen en zijn ideaal voor rondreizen. Het is minder druk, in de meeste gevallen heb je redelijk goed weer en gaan de prijzen een beetje omlaag. Het is meer relaxed. Natuurlijk kan het weer een domper zetten op je plannen. De kans bestaat dat je door het weer het Noorderlicht niet te zien krijgt. Dat is het leven, en daar kun je je ten hoogste wat aan ergeren.

In beide periodes heb je normaal gesproken geen sneeuwval. Maar “normaal” is in dit verband een moeilijk woord. Wie in geen geval in contact wil komen met sneeuw, reist in de zomer. Wie in geen geval zonder kan, moet hier in de winter zijn. Zo eenvoudig is het.

De beste bezienswaardigheden tijdens een rondreis IJsland

Laten we beginnen met de beroemdste bezienswaardigheid of groep van bezienswaardigheden: De Gouden Cirkel.

Deze dagtocht vanuit Reykjavík brengt u naar drie bijzondere plekken: eerst bezoek je het Þingvellir National Park. Hier werd in 930 het eerste parlement gevormd, waar de Vikingen bijeenkwamen om wetten uit te vaardigen en te handhaven. Ze ontmoetten elkaar direct bij de breuklijn tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische continentale platen. Hier kun je gaan duiken en snorkelen in het waarschijnlijk helderste water ter wereld.

De tocht gaat verder naar het geothermische gebied van Haukadalur. De meeste zullen deze plek voornamelijk verbinden met de geiser Strokkur. Deze warmwarterbron barst regelmatig uit en gooit elke vijf tot vijftien minuten kokend heet water van enkele tientallen meters hoog.

De laatste stop is dan een van de grootste watervallen de gouden waterval Gullfoss. Het valt twee stappen naar beneden op een hoogte van iets meer dan dertig meter en biedt een geweldige foto-achtergrond. Blijf alstublieft bij de barrières!

De watervallen

Er zijn tientallen, zo niet honderden watervallen. Naast Gullfoss mag je die van Seljalandsfoss en Skógafoss niet vergeten. Ze liggen aan de zuidkust liggen. Hier passeert u automatisch de ringweg. Iets verder naar het zuidoosten ligt de Svartifoss, een bijzonder mooie waterval in een basaltberg. In het noorden is er Dettifoss, waar je een stukje naartoe moet lopen, en Góðafoss dat direct aan de ringweg ligt. Op het schiereiland Snæfelsness vind je het pittoreske Kirkjufellsfoss en in de Westfjorden de waterval Dynjandi.

De warmwaterbronnen

De warmwaterbronnen zijn een sensatie op zich en geen enkele reis is er compleet zonder een bad in een bron. Er zijn zulke grote zwembaden die ook midden in de natuur liggen dat je hier ook kunt gaan zwemmen in water van de geisers.

Naast de Blue Lagoon, de moeder van alle warmwaterbronnen, is er bijvoorbeeld de Secret Lagoon en de Fontana.

Welke routes

Wat is dan de beste route voor een tour? Moet het altijd de ringweg zijn? Is het de moeite waard om een omweg te maken naar de Oost- of West-Fjorden en hoeveel tijd moet ik nemen? De keuze is aan jou. Maar afwijken van de ringweg kun je adembenemende taferelen opleveren.

rondreis ijsland

Zevendaagse IJslandse vakantie

Vijf tot zeven dagen is het minimum voor een reis en zelfs dan zouden velen ons waarschijnlijk tegenspreken Op zo’n tour zit je al veel in de auto en als je regelmatig pauzes neemt, stopt en de omgeving verkent, zul je er niet blij mee zijn.

Maar om een overzicht te krijgen, het eiland te leren kennen en een algemene indruk te krijgen, kunnen 7 dagen genoeg zijn.

Het maakt niet uit of je met of tegen de klok in rijdt. Grote delen van het oosten kunnen tijdens deze tocht worden weggelaten en/of hier is het beter om langere rijtijden te plannen om meer tijd in het zuiden en noorden door te brengen.

Een dagtocht zoals de Golden Circle of een wandeling door de oude haven van Reykjavík moet ook worden bewaard voor een later bezoek en in plaats daarvan moet je actriviteiten doen die perfect passen in de meer afgelegen gebieden. Walvissen kijken in Husavík bijvoorbeeld, of duiken bij de geothermische bronnen van Strytan.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een langer verblijf. Er zijn mogelijkheden voor tien- tot veertiendaagse rondreizen. Sommige fervente natuurliefhebbers, met een hoger budget, beslissen soms om er enkele weken te blijven.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Gerelateerde berichten

© IJsland Travel