Vogels kijken op IJsland

vogels kijken op IJsland

Vogels kijken op IJsland 

Op IJsland komen niet heel veel soorten vogels voor. Er broeden bijvoorbeeld slechts 77 soorten vogels tegen 196 soorten in ons kleine Nederland. Daar zitten echter wel een aantal bijzondere soorten tussen of ze komen in overweldigende aantallen voor zoals de bekende Papegaaiduiker (puffin).

Vogels kijken op IJsland

Foto door Miranda Zutt

Wanneer ga je vogels kijken op IJsland

De beste tijd om vogels te kijken op IJsland is eind mei/juni als de broedvogels weer terug zijn. Soorten die je dan vrijwel dagelijks tegenkomt zijn de Goudplevier en de Watersnip. De Goudplevier kennen wij in Nederland vooral als wintergast als ze in grote groepen in akkers en weilanden neerstrijken.

Op IJsland zie je ze echter meestal alleen, op steenachtige vlakten met hooguit wat lage vegetatie. Maar ook in bermen of op een lantaarnpaal in een van de dorpjes.

De Watersnip zit graag op paaltjes en ze maken in deze tijd van het jaar veel baltsvluchten waarbij ze een heel bijzonder geluid voortbrengen met hun staart. In Nederland zijn er nog maar een paar plaatsen waar je dit kan horen, maar als je een beetje oplet kan je ze in IJsland dagelijks horen.

Alpensneeuwhoen

Een ander heel bijzonder geluid is dat van het IJslands Alpensneeuwhoen: schor, kikkerachtig gekwaak, krassend gesnor of in baltsvlucht een luid ‘boerend’ ‘aa-ka-ka’. Het zijn prachtige vogels en met name het mannetje met hun vuurrode lel boven zijn oog. Je hoort ze vaak eerder dan je ze ziet en als je het geluid eenmaal hebt gehoord dan vergeet je het niet meer!

Foto door Miranda Zutt

Zeevogels op IJsland

Er is voor zeevogels rondom IJsland ontzettend veel vis te vinden. Het is dan ook niet vreemd dat de kliffen vol zitten met Zeekoeten, Alken, Papegaaiduikers en Noordse Stormvogels.

Populair bij veel toeristen zijn de Papegaaiduikers (puffins). Ze worden wel de clowntjes van de zee genoemd met hun kleurrijke snavels en treurige oogjes. Tussen april en augustus kan je ze op verschillende plaatsen op de kliffen aantreffen.

Zo zijn er o.a. grote kolonies op de Westmaneilanden, Dyrhólaey, Hafnarhólmi en Látrabjarg. Maar liefst twee miljoen paar Papegaaiduikers broeden er op IJsland, maar hun aantal neemt in rap tempo af.
De eieren en ook de vogels zelf worden door de bevolking gegeten en vind je zelfs wel eens terug op de menukaart.

Watervogels op IJsland

Bij het meer van Mývatn broeden meer eendensoorten dan waar ook in Europa! En daar zitten een aantal hele bijzondere soorten tussen die je in Europa alleen op IJsland kan zien zoals de IJslandse Brilduiker, Harlekijneend en de IJsduiker.

De IJsduiker is dan wel zwart/wit, maar zijn tekening is prachtig en zijn geluid heel bijzonder, zoek maar eens op! De Roodkeelduiker, met zijn prachtige donkerrode keelvlek, zie je echter wat vaker op de vele meertjes en rivieren.

Het mannetje van de Harlekijneend is prachtig blauwgrijs en bont gekleurd met roodbruin en wit. Het vrouwtje is een stuk minder spectaculair en is donkerbruin met een witte vlek op de kop. Ze zwemmen meestal in kleine groepjes in snelstromende beken en rivieren. Na de paring, begin juli, vertrekken de mannetjes al weer richting zee waar ze tot half april blijven.

Foto door Marinco Lefevere

Meer informatie over vogels kijken op IJsland en de bijzondere natuur (o.a. over walvissen, Poolvos, planten) vind je in het magazine IJsland &natuur en is te bestellen op www.nnatuur.nl

Dit artikel over vogels kijken op IJsland is geschreven door Miranda Zutt.

Wil jij ook een stukje schrijven voor IJslandtravel.nl? Stuur jouw verhaal met foto’s naar info@ijslandtravel.nl

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Gerelateerde berichten

IJsland winter met Voigt Travel
© IJsland Travel