Weer in IJsland

Sunrise at Cape Dyrholaey, the most southern point of Iceland

Weer in IJsland: de beste reistijd voor een vakantie naar IJsland

Voordat je op vakantie gaat naar IJsland wil je natuurlijk weten wat de beste periode voor een reis naar IJsland is. IJsland is gigantisch veelzijdig waardoor ieder seizoen zijn eigen charme heeft. Het is dus belangrijk om jezelf af te vragen wat je wilt zien of ervaren in IJsland. Wij vertellen je alles over het weer in IJsland.

Hoe lang is het vliegen naar IJsland

Vanuit Amsterdam is het ongeveer 2.000 kilometer vliegen naar de hoofdstad van IJsland, Reykjavik. Je bent ongeveer 3 uur onderweg. In het noorden van IJsland, in Akureyri, ligt ook een luchthaven. In de zomer vliegen hier vluchten op vanaf Rotterdam (juni tot en met augustus). In dit geval ben je ook zo’n 3 uur onderweg. Bij aankomst op IJsland kun je verder reizen met een huurauto of per bus.

Weer in IJsland

Het klimaat van IJsland

Het is het hele jaar door redelijk fris in IJsland doordat het land een koud zeeklimaat heeft. IJsland ligt tussen de Atlantische Oceaan, de Noorderlijke IJszee en de Straat van Denemarken. Het meest noordelijke puntje van het eiland ligt zelfs op de poolcirkel! In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 10 en 14 graden en in de winter is het nog een stuk kouder met gemiddelde temperaturen tussen de -5 en de 5 graden. Naast het weer in IJsland moet je rekening houden met het daglicht. In de winter is het overdag maar een paar uur licht in IJsland. In de maanden juni en juli wordt het juist maar een paar uur donker, waardoor je veel kunt zien en beleven.

Het weer in de zomer

In de zomer is de natuur op het eiland op zijn mooist. Als natuurliefhebber is dit dan ook de perfecte periode voor jouw reis naar IJsland. De planten en bloemen staan in volle bloei en bij een temperatuur van 10 tot 14 graden kun je mooie wandelingen maken. Ook zijn de spectaculaire bezienswaardigheden van IJsland goed bereikbaar, zoals de Gullfoss waterval, het Nationaal park Þingvellir en de Geysir geiser.

Zomer in IJsland

Heb jij altijd al walvissen willen spotten? Dan is de zomer ook een uitstekende periode om te gaan. In de wateren rondom IJsland zwemmen het hele jaar door walvissen, maar je hebt de grootste kans om deze grote zoogdieren te spotten tijdens het voorjaar en de zomer. Van mei tot september worden er het vaakst walvissen gespot. Dit is een zeer bijzondere ervaring! Vanuit Reykjavik kun je eenvoudig een walvistour boeken. Het weer in IJsland tijdens de zomer heeft niet alleen hogere temperaturen maar ook veel langer zonlicht. Het kan tot wel 21 uur per dag licht zijn in de zomermaanden.

Het weer in de winter

Ben jij een liefhebber van magische besneeuwde landschappen, wintersport en bevroren watervallen? Dan is het winter weer in IJsland precies wat je zoekt. Zo kun je gaan langlaufen, skiën, snowboarden en heb je veel van de bezienswaardigheden helemaal voor jezelf. Warm lekker op in warmwaterbaden, bezoek spectaculaire bevroren watervallen en ontdek verschillende ijsgrotten in de winter. Hou er wel rekening mee dat niet alle wegen in de winter begaanbaar zijn, de wegen in het binnenland zijn vaak onverhard en worden afgesloten in de wintermaanden vanwege de weersomstandigheden.

De Golden Circle Route blijft wel gewoon begaanbaar. In de winter is het een stuk korter licht dan in de zomer, zo’n 5 tot 7 uur per dag. Dit is dé periode om het Noorderlicht te zien. In IJsland begint de winter al vroeg. Vanaf eind oktober wordt het koud en kan de temperatuur al ver onder de nul graden komen, vooral in het noorden.

Winter in IJsland

Voor reizigers die ervan dromen om het Noorderlicht te zien zijn de zomermaanden niet de beste reistijd. Het noorderlicht zie je namelijk pas naarmate de dagen korter worden en het eerder donker wordt. Vanaf september is er al een kans aanwezig om het noorderlicht te spotten en deze kans wordt alleen maar groter in de wintermaanden, want de dagen zijn kort en de nachten lang. Op de kou kun je je gelukkig kleden. Het valt aan te raden om veel met laagjes te werken.

In het tussenseizoen naar IJsland

In de zomer is een vakantie naar IJsland redelijk prijzig en is het wat drukker bij de bezienswaardigheden, terwijl de wintermaanden voor sommige mensen te kort en te koud zijn. Wil jij voor een schappelijk bedrag naar IJsland maar niet in de wintermaanden op vakantie? Dan is het tussenseizoen wellicht het ideale seizoen voor jou. In de maanden maart, april, september en oktober liggen de tarieven lager en heb je grote kans om walvissen te spotten of het noorderlicht te zien. De temperaturen in deze maanden liggen tussen de 1 tot 8 graden Celsius en de dagen zijn ongeveer even lang als we in Nederland gewend zijn.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Gerelateerde berichten

IJsland winter met Voigt Travel
© IJsland Travel