Winterreis IJsland

Iceland snowy landscape

Winterreis IJsland

De winter is een uitstekende periode voor een korte vakantie naar IJsland. De winterperiode op het eiland loopt officieel van oktober t/m april. Dit is dé periode om het adembenemende noorderlicht te zien. Er zijn geen garanties, maar als je een zo groot mogelijke kans te hebben om de groene lichten te zien valt het aan te raden om een winterreis te maken.

IJsland in de wintermaanden

In de wintermaanden zijn de dagen op het eiland kort en stap je zo een waar winterwonderland binnen. Dit is dé romantische bestemming bij uitstek. Trek wat tijd uit om de bezienswaardigheden in Reykjavik te bewonderen, ga een dagje naar één van de heetwaterbaden op het eiland en verwonder je over de ruige natuur. ‘s Winters maak je prachtige wandelingen maar zijn er ook veel leuke activiteiten, zoals walvissen spotten vanaf een RIB-boat, racen op een sneeuwscooter, paardrijden over deels bevroren meren, gletsjerwandelen en ijsgrotten bezoeken. Het eiland heeft altijd een bijzondere natuur, maar in de wintermaanden lijkt de magie nog meer tot leven te komen.

Je kunt het land op diverse manieren ervaren. Kies bijvoorbeeld voor een avontuurlijke winterreis IJsland vol met activiteiten, een korte break van een paar dagen om er even helemaal tussenuit te zijn of een fly & drive rondreis, zodat je op je eigen tempo zoveel mogelijk van het land kunt ontdekken.

winterreis ijsland

Noorderlicht bekijken

Het noorderlicht is een van de voornaamste redenen waarvoor mensen afreizen naar het eiland. Het is een unieke ervaring om de aurora borealis de hemel te zien verlichten tijdens de herfst- en wintermaanden. De groene golven ontstaan door uitbarstingen die op de zon plaatsvinden. Geladen deeltjes worden richting de aarde geslingerd en komen hier in de dampkring in aanraking met gassen. Hierdoor ontstaat er een reactie die energie vrijgeeft, wat zichtbaar is als groene golven. Ook kan het licht een rode, paarse of blauwe kleur aannemen.

De onvergetelijke voorstelling kan een paar minuten tot een paar uur duren en er komen steeds verschillende vormen en bewegingen voor. Je voelt je haast gehypnotiseerd terwijl je naar de hemel staart. Het is niet zeker dat je de aurora borealis altijd ziet als je in het juiste seizoen op vakantie gaat. Het is een kwestie van de juiste omstandigheden en soms geluk of toeval. Van oktober tot maart, tussen 21:00 en 01:00 uur, is de beste tijd. Ook in september en april wordt licht af en toe waargenomen op het eiland.

Gullfoss winterreis ijsland

Bezienswaardigheden voor jezelf

In de wintermaanden is het vaak een stuk rustiger bij de bezienswaardigheden vanwege de lage temperaturen. Het wordt nooit echt warm op het eiland, maar zeker in de winter duiken de temperaturen vaak onder het nulpunt. Kleed je goed aan en maak kennis met het ruige en uitgestrekte landschap vol met warm waterbronnen, geisers, lavavelden en watervallen. Het imposante gletsjermeer Jökullsarlón mag niet ontbreken tijdens je reis. Ook de Gullfoss waterval en de Seljalandsfoss waterval moet je gezien hebben.

Grote ijssculpturen

Vanuit Reykjavik maak je ‘s winters een interessante excursie naar de 3500 jaar oude lavagrot Lofthellir Cavem. Hier bewonder je de oudste en grootste ijssculpturen ter wereld, sommige zijn wel een paar meter hoog. Veel van de ijssculpturen zijn van binnenuit verlicht voor een unieke ervaring. Ook voelt het tijdens de wintermaanden nog fijner om te ontspannen in de warmwaterbronnen. Zelfs als het buiten vriest blijft de watertemperatuur aangenaam warm. Sluit de dag bijvoorbeeld af met een uitstapje naar de nabij gelegen warmwaterbronnen van Lake Mývatn.

ijsgrot winter ijsland

Skiën zonder afgebakende skipistes

Tijdens de wintermaanden kun je uitstekend skiën in het noorden van eiland, voornamelijk op het schiereiland Trollaskagi. Het schiereiland ligt vlak onder de poolcirkel en in de regio Troll vind je 4000 km2 aan ongerepte sneeuwhellingen. Dit is een hele andere ervaring dan een wintersport in Oostenrijk of Frankrijk, puur gericht op de sport zelf, rust en de natuur.

Lichturen tijdens winterreis

Hoeveel uren het licht is per dag verschilt gigantisch per maand. Hartje winter, in januari, is het slechts 4,5 uur per dag licht. In de zomer blijft het juist bijna dag en nacht licht. Als het maar een paar uur per dag licht is tijdens je winterreis is er niet zoveel tijd om bezienswaardigheden te bezoeken, maar het voordeel is dat de kans dat je de aurora borealis ziet een stuk groter is.

Hoe dan ook, een winterreis IJsland is een unieke ervaring!

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Gerelateerde berichten

IJsland winter met Voigt Travel
© IJsland Travel