Seljalandsfoss

Seljalandsfoss: indrukwekkende waterval in IJsland

Seljalandsfoss is een schitterende waterval gelegen in het zuiden van IJsland. Je brengt gemakkelijk een bezoek aan de Seljalandsfoss-waterval, want deze ligt direct langs ringweg nr. 1. Het is een van de eerste bekende bezienswaardigheden die je tegenkomt als je tegen de klok in de ringweg rondrijdt. Door de jaren heen is er een grote grot achter de Seljalandsfoss-waterval ontstaan, waardoor je achter de vallende watermassa langs kunt lopen.

In ieder seizoen bijzonder

Met een hoogte van 60 meter ziet de cascade er zeer indrukwekkend uit. Het is erg bijzonder dat je achter het vallende water langs kunt lopen. Je hebt twee opties. Zo is er aan de linkerkant een avontuurlijk pad vol stenen waar je overheen moet klauteren om achter het water te komen. Aan de rechterkant vind je een trap en een modderig pad dat je kunt volgen tot achter de Seljalandsfoss-waterval. Je wordt wel nat, maar dit is zeker de moeite waard. Eenmaal achter de vallende watermassa geef je je ogen de kost, maar je hoort niets meer want het bulderende water verdooft je oren. Met een beetje geluk is er ook een kleurrijke regenboog zichtbaar!

Warm en droog kleden

Het valt aan te raden om een waterdichte jas te dragen als je van plan bent om achterlangs te lopen. Houd er ook rekening mee dat het pad glad kan zijn door het opstuivende water. Je kunt de grote vallende watermassa in ieder seizoen bezoeken en de Seljalandsfoss is als enige cascade ‘s avonds mooi uitgelicht.

In de winter vormt het pad rondom de waterval een prachtige ijssculptuur doordat het opspattende water bevroren is. In deze periode is het pad achter de waterval gesloten, omdat het dan meestal te glad en gevaarlijk is om het pad te bewandelen. Net als bij andere attracties in IJsland is het verstandig om zoveel mogelijk laagjes te dragen. Zo blijf je lekker warm en kun je makkelijk een laagje uit- of aantrekken op het moment dat het weer verandert.

Gljúfrafoss

Er zijn nog een paar mooie watervallen te vinden dichtbij de Seljalandsfoss-waterval. Hier moet je een beetje voor klauteren over de rotsblokken. Voor de echte avonturiers is het leuk om een grotere wandeling door de omgeving te maken. Ook de Gljúfrafoss ligt vlakbij, deze cascade is wat kleiner maar zeker niet minder indrukwekkend. Om de Gljúfrafoss in al haar glorie te aanschouwen moet je een kloof vol water in. Als je waterdichte schoenen aan hebt kun je via het riviertje de grot in wandelen zodat je zeer dicht bij het vallende water kunt komen.

Hoe kom je er vanaf Reykjavik?

De Seljalandsfoss ligt niet ver van Reykjavik, op slechts 120 kilometer afstand. Je rijdt hier in ongeveer 1,5 tot 2 uur naartoe. Hierdoor kun je de cascade gemakkelijk bezoeken als dagtripje of combineren met een bezoek aan andere bezienswaardigheden, zoals de fotogenieke zwarte stranden bij Vik aan de zuidkust, de Skógafoss-waterval en de Sólheimajökull-gletsjer. Door vanuit Reykjavik de Rondweg 1 te volgen richting het zuiden kom je vanzelf uit bij de watermassa. Je zit de Seljalandsfoss-waterval vanaf de weg al liggen. Houd de borden in de gaten en neem de afslag 249.

De massa vermijden

De Seljalandsfoss-waterval is een populaire bezienswaardigheid en het kan hier best wel druk worden. Het is echter mogelijk om deze ‘s avonds te bezoeken. In de zomermaanden blijft het haast de hele nacht licht, waardoor je hier ook nog diep in de nacht een kijkje kunt komen nemen. De dagjesmensen en groepsreizigers zijn dan alweer vertrokken zijn en de ervaring is nog unieker. Heb jij geen zin om ‘s nachts nog op pad te zijn? Probeer er dan zo vroeg mogelijk te zijn.

Overnachten bij de Seljalandsfoss-waterval

Er zijn verschillende hotels te vinden in de omgeving van de Seljalandsfoss-waterval als je niet in Reykjavik wilt verblijven. Als je op doortocht langs de ringweg nr. 1 bent, kom je onderweg verschillende accommodaties tegen. Zo zijn er verschillende sfeervolle hotels en guesthouses in Selfoss en Hella in het noorden of in Skogar, Vik en Hvolsvöllur in het zuiden. Ook kun je ervoor kiezen om op loopafstand van de watervallen te verblijven op de camping, maar verder zijn hier maar weinig voorzieningen. Als je graag in de natuur verblijft en je eigen maaltijd klaarmaakt is dit een uitstekende optie.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Gerelateerde berichten

IJsland met Voigt Travel
© IJsland Travel