Skógafoss

Skogafoss

Skógafoss: De „boswaterval“

IJsland staat bekend om zijn woeste landschap en zijn eindeloze uitgestrektheid. Maar ook wie, maar enkele dagen in Reykjavik verblijft, heeft de kans om met een huurauto spectaculaire bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken. Bijvoorbeeld de Skógafoss waterval. Dit is een van de beroemdste watervallen van IJsland.

Een bezoek aan Skógafoss is zeker de moeite waard

Op iets minder dan 150 kilometer van de hoofdstad Reykjavik is Skógafoss een van de populairste bezienswaardigheden. De waterval is 25 meter breed en stort zich zestig meter in de diepte. Aan de rechterkant van de waterval leidt een trap naar boven, waar de bezoekers vanaf een uitkijkplatform het natuurspektakel kunnen bekijken. Makkelijk te bereiken met de auto, en direct gelegen aan de Ringweg.

skogafoss

Hoe kom je bij de waterval

Eigenlijk kun je in dit land niet verdwalen, want de ringweg nummer 1 leidt in een cirkel over het hele eiland. En praktisch gezien ligt de waterval direct aan deze weg. Het is ook bijna onmogelijk om deze reus te missen, want er is bijna alleen maar vlak terrein omheen. Als je zwarte stranden aan de rechterkant kunt zien, dan ben je er bijna. Als je om je heen kijkt, zie je een indrukwekkend natuurlijk spektakel. Al snel wordt duidelijk dat schoonheid ook in ruige vormen en ruwe, ontembare kracht kan liggen.

Skógafoss

Let op de weersomstandigheden

IJsland staat bekend om zijn veranderlijk weer en dat betekent niet noodzakelijkerwijs een paar druppels regen. Het kan ook ijskoud en mistig worden. Het is meer dan logisch om de juiste kleding te dragen of in ieder geval om te wisselen in de auto. Als je om de waterval heen wilt lopen, zorg er dan voor dat je de juiste schoenen aan hebt, want het kan er ijskoud worden en dan is er gevaar voor vallen. Dit geldt ook voor de trap, die in de winter kan bevriezen. Neem, wanneer nodig stijgijzers mee voor je schoenen.

Beste periode

Het is het hele jaar door toegankelijk, maar om de drukte te vermijden is het best om ’s morgens vroeg te vertrekken of later op de avond.

In termen van seizoenen is het er in de zomer aangenaam om te bezoeken onder de middernachtzon, omdat het minder druk is. Ook is het niet onmogelijk om tijdens de donkere winternachten het noorderlicht bij de waterval op te vangen!

Als je de plaats in de wintermaanden wilt bezoeken, overweeg dan om een groepsrondleiding te maken in plaats van een zelf te rijden, want de wegen kunnen ijzig en moeilijk zijn. Het is vooral mooi als de zon ondergaat in de winter. Dan baadt de hele scène in een magisch rood-gouden licht en heeft het simpelweg een magisch effect. Op dit moment zijn er ook minder bezoekers die in beeld kunnen lopen.

Zicht op de waterval vanaf het uitkijkplatform

Toegegeven, de trap lijkt een beetje instabiel en is misschien niet iets voor mensen die een probleem hebben met de hoogte, maar de klim naar het observatiedek is de moeite waard. Want daar komen bezoekers al dicht bij de indrukwekkende watermassa’s en krijgen ze een indruk van de kracht die daar naar beneden valt. Vergeleken met deze gigantische natuur voel je je ineens klein. Als de zon ook net ondergaat en alles in een rood-goudig licht baadt, is het moment bijna magisch.

Schatzoeken en wandelen

Als je niet bang bent voor water, kun je de Skógafoss iets meer naderen en bijna achter de waterval lopen. Een prachtige ontmoeting met de pure krachten van de natuur in Noord-Europa. Rechts bij de waterval leidt een steile weg naar boven. Hier kun je parallel aan de waterval tot aan de rand van de waterval klimmen. Het uitzicht naar beneden maakt je duizelig. Daarboven kun je ook de rivier Skóga door het Skógargil-dal zien stromen en later als de waterval naar beneden zien vallen. Als je stroomopwaarts langs de rivier Skóga loopt, kun je meer dan twintig kleine watervallen ontdekken, elk met zijn eigen charme. Hier begint ook de legendarische wandelroute naar Þórsmörk over de pas Fimmvörðuháls tussen Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull.

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Gerelateerde berichten

© IJsland Travel